Walaupun 100% darah Mekna bukan Darah anak pahang, tpi mekNa lahir kt pahang.so IC memang Ic Pahang..
and Mekna punya hubby anak Jati Pahang..so malu lah kalau tk pandai masak masakan negeri ni..
dulu, kalau nk buat masak tempoyak ikan patin, mekna ikut resepi yg mak selalu buat, letak daun kesum dan sedikit tempoyak, halia lengkuas dan sedia utk dihidang..
rupa2nya sejak kawen ni..hubby selalu bawak gi makan kat semua gerai favorite dia..hubby mintak mekna rasa satu persatu masakan, dan fikir apa yg tukang masak tu isi dlm resepi mereka..
balik rumah, mekna test buat..bg dia rasa..tpi asyik failed je
lebih setahun macam tu, akhirnya berjumpa juga mekna dgn resepi ikan patin tempoyak yang sgt digemari oleh encik hubby...betul..my hubby sangat cerewet pasal makanan dan itu membuatkan mekna jadi pandai masak..
hehehehe
ni resepinya..cubalah buat,,memang tk menyesal lah..simple sesangat..cuma cuba main dengan rasa masin manis masam nya..
bahan-bahan
1 ekor ikan patin
5 sudu besar tempoyak ( boleh guna yg terlalu masam, kemuadia kurangkan asam keping)
5 biji cili padi
3 cm kunyit hidup
2 helai daun kunyit ( ini membuatkan aromanya lagi sedap)
sedikit garam
asam keping
sedikit gula
1 btg serai
blend semua ramuan..kecuali serai dan daun kunyit
masukkan 1 liter air ke dalam periuk..biarkan sehingga air mendidih
masukkan bahan kisar
tunggu hingga mendidih
masukkan ikan patih dan serai..
sedia utk dihidang..
selamat menjamu selera
No comments:
Post a Comment