belimbing ini perlu direbus dahulu sebelum di buat sambal...air rebusan nya juga digunakan utk buat air asam ikan bakar..sedappp..tak percaya? try sendiri..
\
macam ni lah rupanya belimbing yang tlah direbus tadi...harganya mencecah RM 5 untuk setiap 5-7 biji..memang mahal..sambal ni ala2 sambal nbelacan yang wajib ada di setiap rumah..sedap dihidangkan dengan nasi panas-panas..
resepi sambal hitam
3 biji belimbing buluh rebus
10-15 ekor ikan bilis
5 tangkai cili padi ( lagi pedas lagi best)
3 ulas bawang merah
sedikit halia
garam &
gula secukup rasa
tumbuk semua sekali ( better tumbuk,kalau blend tak jadi)
panaskan 1 sudu besar minyak masak
goreng semua bahan2 tumbuk tadi sehingga wangi..
sedia utk dihidang..
sambal dah ready..:) (gambar hiasan) |
No comments:
Post a Comment