Friday, February 21, 2014

Sambal Hitam

pernah tengok belimbing buluh? kalau ada tumbuh di sekitar rumah u allz..jangan biarkan mcm tu je..sebab value dia sangat tinggi di Pahang..rata3 penduduk pahang menggunakan belimbing ni sebagai base kepada sambal hitam,,
belimbing ini perlu direbus dahulu sebelum di buat sambal...air rebusan nya juga digunakan utk buat air asam ikan bakar..sedappp..tak percaya? try sendiri..
\

macam ni lah rupanya belimbing yang tlah direbus tadi...harganya mencecah RM 5 untuk setiap 5-7 biji..memang mahal..sambal ni ala2 sambal nbelacan yang wajib ada di setiap rumah..sedap dihidangkan dengan nasi panas-panas..

resepi sambal hitam

3 biji belimbing buluh rebus
10-15 ekor ikan bilis
5 tangkai cili padi ( lagi pedas lagi best)
3 ulas bawang merah
sedikit halia
garam &
gula secukup rasa

tumbuk semua sekali ( better tumbuk,kalau blend tak jadi)
panaskan 1 sudu besar minyak masak
goreng semua bahan2 tumbuk tadi sehingga wangi..

sedia utk dihidang..
sambal dah ready..:)
(gambar hiasan)








No comments:

Post a Comment