Wednesday, February 19, 2014

TilapiA sTIm Ala MekNA

Bila selalu masuk dapur ni..macam-macam resepi dan menu baru yang hadir dalam kepala..
baru2 ni lepas beli ikan tilapia sangkar ( mintak Safid belikan sebab sedara dia slalu bg murah2..)
terfikir dalam kepala nk try cara stim pulak.. boring jugak asyik goreng,masak pedas,.minyak tu yg kadang2 membuatkan size seluar makin kecik..hehehe
ni resepi baru ciptaan mekna..
remember..mekNa bukan chef..tapi alhamdulillah suami makan mcm tak hingat...mmg best katanya..cubalah resepi ni utk kelainan,
kalau malas masak tpi nak rasa, dtg ke cafe mekNa di Jerantut ya.

Tilapia Stim Istimewa Mekna

bahan2

bahan A ( untuk kukus )

1 ekor ikan tilapia
2 cm halia
3 ulas bawang putih
2 helai daun kunyit ( utk alas ikan masa kukus )
sedikit garam
1 cm kunyit hidup

bahan B

3 cam halia
3 batang serai
5 sudu cilar kisar ( boleh pakai cili kering atau cili boh )
2 biji bawang besar ( Mekna guna bwg holland)1 com kunyit hidup
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit asam jawa

cara penyediaan

Bahan A dikisar dan digaul bersama ikan
kukus

bahan B dikisar dan tumis sehigga masak

hidang ikan yg dah di kukus dan tuangkan bahan b
tabur sedikit daun bawang dan cili merah ptong/tomato
 utk hiasan....
sedia utk dihidang..
gambar ni bukan real...tpi ni lah cara penyediaannya..


No comments:

Post a Comment